A trezorzár szerkezet helyes használatáról

Mai blogunk témáját egy ügyfelünk ihlette, aki valószínűsíthetően nem megfelelően használja az ajtóban lévő Cisa zárat. Érdekes gondolat, hogy valaki egy zárat nem tud kinyitni, bezárni, pedig a feladat elég egyszerű, még gyerekek is képesek rá. Azonban a berögzült régi, rossz szokások a trezorzárak esetében okozhatnak nyitási problémát. Erről szól írásunk. Amennyiben Önnek Cisa, vagy bármilyen más trezorzár szerkezet van az ajtajában, kérem, olvasson tovább, nehogy probléma lépjen fel!

A trezorzár szerkezet egy komplex mechanizmus, így ennek megfelelően megvannak az érzékeny pontjai, illetve a működésének a szabályai. Nagyon sok minden okozhat problémát, ám szakszerű beszerelés esetén, ezeknek a záraknak alsóhangon több mint 10 évet kell bírnia.

Zárszerviz cég révén sokszor cserélünk trezorzárakat, többnyire költözés, kulcselhagyás miatt, de előfordul, hogy a zár pár éven belül, rosszabb esetben még hamarabb, tönkremegy. Ennek okai a következők lehetnek.

  • Az ügyfél nem megfelelően használja azt. A helyes és rendeltetésszerű használat a következőképpen zajlik. A hosszú tollas kulcsot behelyezzük a zárba, majd négy félfordulattal zárjuk, nyitjuk azt. Eközben a másik kezünk NEM A KILINCSEN VAN! A kilincset kulcsforgatás közben nem szabad lefelé nyomogatni! Ez elsősorban nyitásnál fontos! Miután a negyedik félfordulatot is elforgattuk, csak ezután nyomjuk le a kilincset és nyissuk ki az ajtót. Ugyanez érvényes a zárásra is. Ha valaki szeretne meggyőződni arról, hogy a kulcsforgatással bezárta az ajtót, akkor miután elvégezte e műveletet és kihúzta a kulcsot a zárból, ezután nyomja le a kilincset és ellenőrizze, hogy valóban zárt állapotban van-e az ajtó!
  • Mindig győződjünk meg arról, hogy a kulcs teljes hosszában benne van a zárban, ne kezdjük el azelőtt forgatni, mielőtt az a megfelelő pozícióba került volna.
  • Harmadik, de nagyon fontos tényező, a kulcsok használata. Ne mindig csak egy kulcsot használjunk, hanem a kopás miatt, felváltva cserélgessük őket. Nyilván, ahol többtagú a család ez eleve releváns, de az egyedül élőknek tanácsos a kulcsokat felváltva használni. Nem azt mondjuk, hogy naponta, de 4-5 hónap után cseréljünk kulcsot. Ez azért fontos, mert ha több évig csak egy kulcsot használunk, akkor az együtt kopik a zárszerkezet belső alkatrészeivel, és a másik, nem használt kulcs nem biztos, hogy megfelelően fogja működtetni azt.
  • Illetve, ha már a kulcsoknál tartunk, akkor csakis jó minőségű kulcsmásolatokkal szabad a trezorzárakat használni. A rossz és pontatlan kulcsmásolat a zárszerkezet tönkremeneteléhez vezethet, mégpedig nagyon rövid időn belül! Semmiképp nem ajánlatos a bevásárlóközpontokban lévő franchise kulcsmásolókkal másoltatni! Ezek nem szaküzletek! Másoltasson zárszaküzletben, ahol ez a fő profil! Ahol cipészkednek, esernyőt javítanak, stb., azok nem szakosodott kulcsmásolók!

Amennyiben a fentieket betartja, és a zár jól van beszerelve, azaz az első perctől kezdve finoman és szépen, könnyedén működik, akkor biztos, hogy nem lesz gond.

Ha az ajtót rángatni kell, húzni, tolni, kilinccsel emelni kell, az nem jól beszerelt zárszerkezet, és előre garantált a probléma.

Cisa és egyéb trezorzárak szakszerű szerelésével kapcsolatban forduljon hozzánk!

Telefon: 06-30-265-5531