Kódolható és nem kódolható Cisa tollas kulcsos zárcsere

A kódolható és nem kódolható Cisa olasz zárszerkezetek nagyon megbízhatók, biztonságuk a legmagasabb fokozatba sorolható. Olaszországban készülnek. Általában 3 vagy 5 kulcsos kiszerelésben lehet beszerelni őket. Mi mindig igyekszünk a több kulcsot adni, mert a gyári kulcsokra történő kulcsmásolás ára lassan 8000 Ft darabonként. Ha utángyártottra másoltatja (pl. JMA, Erebbi Silca) őket az ember, akkor olcsóbb, de ezt nem javasoljuk, mert nem jó hatással van a zárszerkezetre, sőt tönkre is teheti azt a rossz kulcsmásolat.

Mi a különbség a kulcsok között?

A kódolható zárakhoz tartozó kulcsok szárába gravírozva van a sorszám, ugyanez a sorszám van feltüntetve a dobozban lévő műanyag plasztikkártyán. Nem másolásvédett a kulcs. Régebben kb. 20 éve bevett szokás volt, hogy az olaszoktól érkeznek a plusz kulcsok, amikor még ezeket a Cisa kulcsokat nem lehetett Magyarországon másolni. A kulcs feje fekete színű és rajta van a Cisa felirat. Ezek a kulcsok tartoznak a kódolható zárszerkezethez.

A másik típusú Cisa kulcs a fixlamellás zárhoz tartozik, azon semmilyen szám nincs a kulcs-szárba gravírozva, sima mezei formájú. Mi szerviz szempontjából ezeket preferáljuk, mert megbízhatóbb a zárszerkezet. Pl. az ajtó erősebb becsapása esetén nem tud elállítódni, mint a kódolható változat.

Mitől másabb a két zárszerkezet, ha mégis ugyanaz a gyártó?

Az első Cisa zárak kb. 20-25 évvel ezelőtt még csakis fixlamellás változatban készültek. Anno nem volt divat az újra-programozás, inkább szétszedték az ajtót és új zárat alkalmaztak, ha pl. elhagyták a kulcsot vagy esetleg a zár meghibásodott.

Az idő elteltével elkezdték értékesíteni Európában a kódolható zárakat. Probléma volt az ajtót mindig szétszedni, főként a kiadott lakásoknál, ahol ez a zár volt alkalmazva. Szinte havonta cserélődött a bérlő, ezért hozta a gyár forgalomba a kódolható típust. A két zárszerkezet alapméretei között (kilincs-kulcslyuk távolság, rögzítési pontok, forgatható nyelv, osztás és méret) semmi különbség nincs. Igazából csak a zárszerkezet belső részét változtatták meg, hogy programozható legyen az ajtó szétszedése nélkül.

Mikor van komplett csere, mikor elegendő a kódolás?

A komplett cserét zármeghibásodás, elöregedés, túlműködés miatt szoktuk elvégezni. Ebben az esetben az ügyfélnek vagy fixlamellás kivitelt, vagy kódolható változatot szerelünk be. Mindkét lehetőség választható, a döntés a megrendelőé.  Kb. 100 ezres nagyságrenddel kell kalkulálni zárcserekor. Ha valaki olcsóbb megoldást keres, van egy másik olasz gyártónak egy ugyanilyen terméke, ez pedig az Iseo Cisa kivitele. Kb. 80 ezer Ft körül van a zárcsere összege itt. A zárkódolást csak azokon a zárakon lehet elvégezni, aminek az élében egy ún. tanító csavar van. Továbbá feltétel a normális, azaz tökéletes működésű zár, csak ilyenen vállaljuk a kódolást.

A Cisa zárkódolás kulcselvesztéskor, ingatlan vásárláskor vagy bérlemény igénybevételekor szoktunk végezni. A gyári kulcs-szettet az ügyfél előtt bontjuk ki. Szervizautóink mindkét esetre fel vannak készülve. Minden munkát, cserét azonnal elvégzünk a helyszínen, nem járkálunk kétszer. Fontos információ, hogy a zárkódoláshoz nyitott ajtóállapot szükséges, illetve egy kulcsra is szükség van, enélkül a kódolás nem elvégezhető.

Az árakról, kiszállási időpontokról és a garancia feltételeiről telefonon érdeklődhet. A zárcsere műveletéhez vagy a kódolás folyamata előtt fényképet kell küldeni nekünk emailben, mint ahogy az a lenti képeken is látszik.

Kódolható és nem kódolható Cisa tollas kulcsos zárcsere
Kódolható és nem kódolható Cisa tollas kulcsos zárcsere