Cisa trezorzárak feladata – védekezés

Soha nem mindegy, hogy milyen biztonsági zárral van felszerelve a bejárati ajtónk, mert az ajtó masszivitása és a biztonsági zár együttese határozza meg a kellő védelmet. A Cisa tollas kulcsos zárszerkezetek hárompontos záródással vannak kialakítva, négy lökettel (fordulattal) reteszelnek, ami azt jelenti, hogy a zárdobozban lévő lamellákat a kulcs megemeli, a szerkezet pedig ezekkel van összekötve, így mozgatja a négy acélnyelvet és a felső/alsó rudazattoldó egységet is.

A Cisa zárszerkezet az ajtó közepére van telepítve, kilincsmechanikával van ellátva. Az alsó és felső toldóegységhez vagy az ajtógyártó vállalat, vagy a lakatosipari vállalkozások kötik hozzá a rudazatokat. Ennek előnye, hogy az ajtó nemcsak oldalról van biztosítva az esetleges feszegetés ellen, hanem felül és alul a tokba támaszkodik egy kör- vagy gömbacél. Ahhoz, hogy elérjük a kellő biztonságot, a Cisa zárszerkezeteket rendszeresen ellenőrizni kell, ha szükséges, karbantartást kell alkalmazni. A Cisa zárak élettartama típus- és felhasználás függvényében változik. Ha óvatosan, finoman használjuk a zárakat, 10-15 éves működés van biztosítva.

Mire kell figyelni a Cisa biztonsági ajtónál a használat során?

Mivel többpontos, viszonylag érzékeny zárszerkezetről beszélünk, figyelni kell arra, hogy a zár ne akadjon záráskor és nyitáskor, semmilyen szorulási nehézségek ne lépjenek fel, mert az lecsökkenti a zár élettartamát. Ha a legkisebb problémát észlelik, hívni kell egy szakszerviz céget, aki megnézi, szükség esetén karbantartja, de ha nagy a probléma, ki is cseréli azt.

Nagyon fontos még, hogy a 8-10 cm hosszú kulcsokra vigyázzunk, ne dobáljuk őket, ügyeljünk, hogy ne is essenek le sehonnan, mert könnyen elhajolnak a tollvégződések (bástyák), ami a zárszerkezet tönkretételéhez vezethet. Egy ilyen zárszerkezet csere Budapesten 95.000 Ft-tól kezdődik, így érdemes szem előtt tartani a fent leírtakat.

Mikor kell zárat kódolni, mikor elengedhetetlen a zárszerkezet-csere?

A legtöbb Cisa zárszerkezet kódolható kivitelű, magyarul programozható/tanítható. Így az ajtót nem kell szétbontani (pl. kulcsvesztéskor, vagy ha vásárolnak egy új lakást), mert a zár az ajtó éléből percek alatt átprogramozható. Ennek feltétele szervizünk részéről, hogy a zár hibátlanul, akadálymentesen működjön, mert régi, megkopott Cisa zárakat nem szabad kódolni. Ott a csere a megoldás, mert az éles, sorjás kulcsok beleszorulnak a lamellákba. Amikor már nem tudjuk kódolni a zárat, akkor a komplett zárszerkezetet a kulcsokkal együtt cseréljük. Ez hosszadalmasabb folyamat, illetve költségesebb. Az ajtót szét kell szedni, a zárszerkezetet lekötni, az új zárat beszerelni és ha szükséges, az igazításokat, utánaállításokat elvégezni.

Egy új zárszerkezet beszerelésekor minden esetben utánaállítást kell végezni a megereszkedett ajtó, a mozgó, imbolygó zsanérok, illetve a dilatációs elmozdulások miatt. A zárszerkezet komplett cseréjekor a helyszínen történik az új zárszerkezet kicsomagolása. 3 és 5 darabos kulcskészletek közül lehet választani. Ez mindig attól függ, milyen beszerzésből tudjuk biztosítani a zárhoz tartozó kulcskészleteket. Ami biztos, hogy kulcsmásolással nem foglalkozunk, csakis helyszíni zárcserével.

Munkarendünk folyamatos. Nem mindig tudunk azonnali munkavállalást biztosítani, hiszen rengeteg Cisa ajtó van, sok munkát végzünk. Általában azonban legkésőbb 2-3munkanapon belül segítünk mindenkinek. Nyilván, ha valaki nem tud kijutni, vagy bejutni az ajtón, vagy rosszul van a lakásban, átszervezést végzünk. Ezeknek a részleteiről telefonon tudunk egyeztetni a megrendelővel.