Cisa Bejárati ajtó zárjainak kezelése, működtetése a hétköznapokban

Ahhoz, hogy tökéletes működést érjünk el egy olasz bejárati ajtó esetében, fokozott figyelemmel kell kísérni a működését a mindennapi használatba. Nem szabad otromba módon ütni, vágni, tekergetni a kulcsokat, ahogy az autónál is vigyázunk a váltásnál, a hajszárítót se dobáljuk a vízbe. Amennyiben figyelünk arra, hogy a kulcsot lassabban forgatjuk záráskor, nyitáskor és a kilincset nem rángatjuk, nem csapkodjuk az ajtót, akkor tulajdonképpen egy 10 éves időintervallumot elérhetünk a működésben. Ez pedig egy ilyen zár esetében azért elég jó időszaknak számít. Ha nagyobb problémát észlelünk ezeknek a záraknak a működése során, ne habozzunk, hívjunk egy szakszervizt! A Cisa ajtózár elég komoly meglepetéseket tud okozni a tulajdonosnak, ha pl. nem nyílik vagy ha beletörik a kulcs.

Cisa kulcsok programozása zárcsere nélkül, csökkentett áron

Azoknál a zártszerkezeteknél, ahol a kódolható funkció elérhető, érdemes úgynevezett zárkódolást végrehajtani, természetesen csakis tökéletesen működő, nem akadozó, nem túl öreg szerkezet esetében. Aki minket választ, az jól jár, hiszen a többi céggel ellentétben, mi 5 kulccsal adjuk át az új készletet, megfizethető áron, így nem kell plusz kulcsot készíttetni (ami vagy sikerül, vagy nem, de ezt zárszaküzlet, illetve kulcsmásoló válogatja). A kulcskódolás vagy zárkódolás mindig gazdaságosabb, mint a komplett zár teljes kicserélése, és időben is gyorsabb. Mondhatni azt is, hogy féláron van, hiszen egy teljes zárcsere körülbelül 100.000 forint, míg egy kódolás ennek a töredéke, azaz a fele költségből meg áll.

Miért jobb az 5 kulcs, mint a 3? – válaszol a szakértő

Nem minden esetben jobb a több, viszont ezeknél a záraknál a 3 kulcs csak kis családoknál elegendő, viszont ha nagyobb a család, akár 2 vagy 3 plusz kulcsokra is igény mutatkozhat. Először is a legfontosabb, hogy a gyárban készített, úgynevezett levágott kulcsok számítógépes gyártástechnológián mennek keresztül, azaz századpontosságúak. Ezzel szemben egy kulcsmásoló műhelyben köszörült vágótárcsával elkészítve a plusz kulcsok biztos, hogy nem ugyanilyen pontosságot képviselnek, illetve általában a kulcsos cégek nem eredeti, hanem utángyártott kulcsokra készítik a másolatokat. Arról már nem is beszélve, hogy a mi zárunkhoz a komplett árban (anyag, munkadíj, kiszállás) 5 db kulcs tartozik és aki 3 db kulccsal kéri esetleg más szervíz cégtől, ott a plusz kulcsok darabjai – a gyári esetén – már a 10.000 forintos darabárat képviselhetik.

Programozható vagy fixlamellás Cisa zárszerkezet?

Ha ezt a kérdést 10 évvel ezelőtt valaki fölteszi nekünk, mint szakértőknek, a válasz egyértelmű, hogy a programozható változat lett volna. Elvégre ilyenkor az ajtó szétszedése nélkül, pillanatok alatt egy új kulcsgarnitúra rá lehet tanítani a zárat, így sokkal gyorsabb a csere, pl. egy lakáskulcs vesztés esetén. Maga a folyamat gyorsabb, költséghatékonyabb, mivel nem kell az ajtót szétszedni és nem kell közel százezer forintért az egész központi zárat cserélni.

Ellenben ezzel, a mai nap már teljesen más gondolat fűződik a történethez, mégpedig a minőség kérdése. Az elmúlt időszakok saját tapasztalatainkra alapozzuk a megállapítást, hogy tíz kódolható Cisa zárból héthez vissza kell menni garanciális problémák miatt, amit a jövőben nem szeretnénk bevállalni. Valószínűsíthetően a gyártó hibázik a pontatlan készítő szerszámokkal vagy az alapanyag silányabb, így ezt a zárat mára már egyáltalán nem szereljük be! Ha valakinek ilyen kérése van, beszereljük neki, de garanciát nem vállalunk rá. Úgyhogy mindenkinek csakis az általunk forgalmazott, 5 kulcsos, megbízható, fixlamellás Cisa zárat szereljünk be, garanciával ellátva.

Megközelítő árak a zárcserét illetően, új ingatlan vásárlásakor

Általában nem szeretünk a levegőbe mondani árakat, de ha egy komplett Cisa zárszerkezet cseréjéről van szó, akkor megközelítőleg 95.000 – 100.000 forintos költséggel kell kalkulálnia a kedves megrendelőnek. Ez vonatkozik főként a régi, megkopott kulcsok és zárak esetében. Viszont ha a zárszerkezet hibátlanul működik és tudja a kódoló funkciót, akkor egy 54-56.000 forintos komplett költségből kap az ügyfél egy új, 5 darabos kulcs-szettet, így a régi kulcsok már nem fogják működtetni a zárszerkezetet. Ahhoz, hogy a kulcs-cserére a vagy b opciót tudjunk kínálni az ügyfélnek, egy hosszabb beszélgetést kell megejtenünk telefonon. Ez alapján tudjuk beazonosítani a zár korát, illetve hogy a szerkezet fixlamellás vagy kódolható típus. Fényképpel tudják segíteni a munkánkat, akár a kulcsról, akár az ajtó élénél lefotózva a zárszerkezetet. Ehhez nem kell szétszedni az ajtót, csak egy fotót készíteni, a szétszedés majd a mi feladatunk lesz.

06-70-770-2942

Elég egy darab Cisa hárompontos zárszerkezet a bejárati ajtón?

Az olasz gyártó cégek úgy alkották meg ezeket a többpontos biztonsági szerkezeteket, hogy egy sztenderd, pl. 2×1 méteres bejárati ajtó esetében bőven elég egy darab hárompontos zárszerkezet, akár tollas- akár cilinderes kivitelben. Egy a lényeg, az ajtó vasszerkezetű legyen (mind a keret, a tok, illetve a rácsozat), erős diópántokkal legyen ellátva, vastag faborítása legyen és a zár előtt valamilyen plusz védelmi forrás legyen elhelyezve. Ha ezek megvannak, a betörő odébbáll, nem fog küzdeni ilyen típusú ajtóval.