Hogyan állapíthatjuk meg, milyen állapotban van a Cisa ajtózárunk?

Nagyjából mindenki tudja, hogy milyen idős a zárszerkezet, milyen régóta használja. Ott volt-e már az az ajtó, mikor beköltözött, vagy mikor épült a ház. Ezzel nagyjából be is lehet lőni, meg lehet saccolni, mennyi az élettartama az olasz Cisa zárszerkezetnek. Ha ezzel kapcsolatban semmilyen információ nincs, akkor is vannak segítő megoldások. A kulcs állapota, a fogak épsége, a műanyag kulcsfej kopás, az elhasználtság, illetve hogy a lekrómozott kulcs nincs-e elkopva már rézszínre a sok használattól. Ezen kívül, ha nagyon lóg, lifeg, könnyen mozog a kilincs, az is arra utal, hogy sokat volt használva, 10 év feletti a zárszerkezet.

A nehézkes záródás, kulcsfordítás szintén jel arra, hogy probléma van a zárral. Ezt mindig le kell ellenőrizni nyitott és csukott állapotban egyaránt. Egyszóval, ha nem pontosan, finoman záródik a zárszerkezet, el kell gondolkozni a zárcserén, de ennek a ténynek a megerősítése érdekében forduljanak Cisa zárszervizhez és kérjék ki a szakember véleményét! Kérjenek ajánlatot a cserére, mielőtt még rosszabbra fordul a helyzet és a zár kizárja a saját lakásából.

Néha előfordul kulcskopásból, ferdülésből adódóan, hogy nem kell az egész szerkezetet kicserélni. Ha a zár programozható új kulcsokra, elvileg megoldódik a probléma. Sajnos a legtöbb esetben azonban a zár együtt kopik a kulccsal, így együttesen kell cserélni, még pedig az ajtó szétbontásával. Ez kb. egy 2 órás művelet, meg kell igazítani, be kell állítani mindent. Majd össze kell rakni az ajtót, átturbózni az ellenoldalt, felkészítve a Cisa zárat a következő 10 éves működésre. A 10 év élettartam elérése érdekében pár évenként karbantartást, ellenőrzést érdemes végeztetni. A kulcsok állapotára figyelni kell, nem szabad leejteni őket, nem szabad dobálni, és a zárban is lassan kell hajtani, tekerni. Ha kell plusz kulcs, olyan üzletet kell választani, ahol gyári Cisa nyerskulcs van a polcon, nem az utángyártott változat.

Hol érdemes a Cisa kulcsot lemásoltatni, mire ügyeljünk?

A rossz kulcsmásolat ugyanúgy tönkreteszi a zárat, mint az erőszakos működés! Kopott kulcsokról nem szabad kulcsot másoltatni, hiszen a rosszat fogják lemásolni eleve. Amennyiben kulcselvesztés, kulcslopás vagy új lakásba költözés történik, mindenképp javasolt a zárcsere vagy zár-programozás. Ne használják a régi tulaj kulcsait, azt sem tudni, kinél van még belőle, senki nem akar idegeneket meglátni a frissen beköltözött lakásba! A Cisa zár ismertetőjele, ha az ajtó élével szemben állunk, a négy acéltüskébe bele van gravírozva a logó, ami ugyancsak megtalálható a kulcsfejen lévő fekete műanyagon, a Cisa felirattal együtt.

Ezekhez a zárakhoz általában 3 db kulcs tartozik, de vannak cégek, akik 5 kulccsal adják. Ez attól függ, ki és honnan vásárolta a zárat, kulcsokat.

Az olasz Cisa zárszerkezet 3 pontos záródással van kialakítva, fel, le és előre. Lamellás szerkezetű, négyfordulatos osztású. Kettőnél és négynél lehet a zárból a kulcsot kivenni. A zárnyelv ki-be mozgatását el lehet végezni a kilincs lenyomásával, illetve a kulcs ki-be mozgatásával. A zárszerkezet jobbos és balos ajtókhoz egyaránt használható. A zárnyelve könnyedén forgatható, elég okosan kitalálta a gyártó ezt a megoldást. A zárcsere komplett árairól (anyag, munkadíj, kiszállás) telefonon tud érdeklődni!