Hogyan történik a Cisa zár újraprogramozása a bejárati ajtóknál?

Hangsúlyoznánk, a kódolást csak jól működő, nem annyira régi, tollas kulcsos trezorzár esetén végezhető el. Agyonhasznált, kopott, akadozó, 15 éves szerkezeteket csak az ügyfél kérésére kódolunk át, melyre garanciát nem vállalunk. A zárprogramozást mindig az ajtó nyitásával, zárásával szoktuk kezdeni, ilyenkor szűrjük ki azokat a hibákat, amelyekre számítani lehet. Ezért is csináljuk körültekintően ezt a munkavégzést. A programozáshoz ki kell tudni teljesen nyitni az ajtót, hogy az alsó és felső rudazat teljesen ki tudjon nyitódni, mert csak a négy fordulat kihajtása után lehet az új kulcsra való programozást beállítani. A programozás elvégzése után többszöri próbát végzünk, és a szükséges igazítást is elvégezzük a tokon, a záródási pontoknál.

Miért van lecsomagolva gyárilag az új kulcskészlet?

Az olasz Cisa olyan piros dobozba helyezi az új kulcskészletet, amit nem lehet sérülésmentesen kibontani vagy visszacsomagolni. Mind a két vége szegecselve van a doboznak, ezzel védve a kulcsok biztonságát az idegenek hozzáférése ellen. A zárszerelés egy bizalmi szakma, mi adjuk át a lakáskulcsot az ügyfeleknek, itt nem lehet linkeskedni. Ezért sem foglalkozunk plusz kulcsok készítésével, mert az ügyfél előtt kell a lezárt kulcsdobozt felbontani, hogy még véletlenül se merüljenek fel kérdések ennek kapcsán.

A doboz tartalma a 3 vagy 5 darabos kulcskészlet és egy kódolószerszám, a leírás, valamint egy sorszámozott kártya, aminek már nincs is jelentősége.  A Cisa zár programozását mindig végeztesse szakszervizzel, az előre nem látható összeakadás miatt. Vannak videóink a YouTubeon, ahol könnyűnek tűnhet, de ha mégsem így történik, akkor a házilag elvégzett művelet, akár 100.000 Ft-ba is kerülhet, mert a zárat már nem lehet visszakódolni, így komplett zárszerkezet- és kulcscsere szükségeltetik.

Weboldalainkon az ezzel kapcsolatos információkat, árakat és a kódolás feltételeit megtalálja, ha nem, akkor telefonon is tud érdeklődni. Amennyiben elfogadja árainkat, egy napon belül elvégezzük a zárkódolást az ajtón, Budapest összes kerületében. Csak azoknál a Cisa záraknál lehet programozást végrehajtani, amelyek tudják ezt a funkciót, mert nem minden Cisa zár tanítható, így a kódolás megkezdése előtt még a zártüskék részéről kérünk előzetesen egy fotót.

Ha nem elég a gyári kulcs-szett, hol érdemes kulcsot másoltatni?

Igyekszünk olyan Cisa kulcskészleteket adni a kódoláskor/programozáskor, ami az egész család számára elegendő. Ez alapesetben 5 darabot jelent. Néha azonban nekünk is csak 3 darabost tud küldeni a gyártó, így ha nagyobb a család, akkor nem elég a kulcsszám. Mindenféleképpen plusz kulcsok beszerzése, készíttetése, sokszorosítása szükséges. Mi külön kulcsmásolással nem foglalkozunk, az egy teljesen más jellegű szakma. Gépek kellenek és megfelelő nyerskulcsok, továbbá, tapasztalat, szaktudás.

A Cisa feketefejű, tollas kulcsai a gyári kivitel esetében sorszámmal vannak ellátva, de nem másolásvédettek. Ez annyit jelent, ha valakinek van Silca, Erebbi vagy JMA utángyártott nyerskulcsa, akkor minden gond nélkül le tudja a Cisa kulcsot másolni. Csak egy vágótárcsás gép szükséges hozzá.

Tapasztalatból tudjuk, hogy a gyári Cisa kulcsok sokkal jobban és akadásmentesen működtetik a lamellás zárakat, ezért inkább olyan kulcsokat kell a jövőben készíttetni, ami nem utángyártott nyerskulcsra készül. Egy precíziós gyári kulcsmásolás esetén a zár élettartama is évekkel meghosszabbítható. A kulcsmásolás ilyenkor lényegesen drágább, viszont kifizetendőbb, ha a zár működési szempontját nézzük. Érdemes a kulcsmásolónál a drágább, de az eredeti Cisa nyerskulcsokra kérni a kulcsmásolatokat.