Miben különbözik a Cisa trezorzár a többi olasz zártól?

Gyakorlatlan, nem ezzel foglalkozó szemnek a Cisa zár ugyanolyan mint a többi hozzá hasonló olasz trezorzár. Ami mindenképp közös bennük, az a háromirányba történő záródás, az előre kifelé tolódó négy darab zártüske és a csapdanyelv. Mindegyikhez hosszú 9-12 cm-es, ún. kéttollú kulcs tartozik, amely négy félfordulattal végzi el a zár teljes záródását. A központi szerkezet, mint a Cisa is, mozgat még felfelé és lefelé egy-egy fémrudat, amely lent és fent reteszeli az acélajtót az acéltokba, illetve a padlóba.

Az apró különbségek pedig, amik az avatatlan szemnek láthatatlanok (illetve a trezorzárakhoz nem értő zárszerelőnek), hogy pl. a Cisa zárnak a csapdanyelve a zárrudak felett van és nem alatta. A Cisa zár felfüggesztési pontjai teljesen máshová esnek, mint a többi olasz zárszerkezeté. A Cisa zárak többsége már kódolható változat, a négy rúd alatt található egy félhold alakú bemélyedés, ahová a kódoló szerszámot be kell illeszteni. Így könnyen és viszonylag egyszerűen a Cisa zárszerkezet átállítható az új kulcsokra, így a régi kulcsok már nem fogják nyitni az ajtót. Persze vannak nem kódolható Cisa zárak is, azokon az ajtó élében ez a kódoló hely nincs ott. A Cisa záron kívül csak a Potent zár kódolható.

Cisa zárcsere vagy zárkódolás – melyiket válasszam?

Nos, a zárkódolás egy egyszerűbb és olcsóbb megoldás, de csak bizonyos helyzetekben alkalmazható. Ami nélkül a kódolás nem véghezvihető: jól működő, nem akadozó, nem öreg zárszerkezet, amelyhez legalább egy darab kulcs kéznél van. Ez elengedhetetlen, hiszen kulcsok hiányában a zárkódolás nem elvégezhető.

Tehát, ha rossz a szerkezet, akkor a kódolás nem ajánlott, mert a friss, tökéletes, új kulcsok nem fogják működtetni a régi, elkopott, belső lamellákat, melynek a következménye lesz, hogy nem fog kinyílni az ajtó. Ilyenkor a komplett zárcsere az ajánlott.

A kódolás elvégezhető jól működő, fiatal ajtóknál, így nem kell szétbontani az ajtót, csak átkódolni a zárat és már az új kulcsok működtetik azt.

Cégünk mindkét fajta munkát vállalja, forduljon hozzánk bizalommal, minden munkáról számlát adunk!

A Cisa zárszerkezet kulcsai

A Cisa zár esetében szerencsések vagyunk a kulcsokkal, mert egyfajta kulcshosszal kell számolni. Ez egy normál hossznak mondható, kb. 90 mm. Vannak más zárak, ahol 120 mm-rel is számolni kell, ami nem igazán kellemes, ha zsebben, vagy táskában kell hordani, mert mindenbe beleakad.

Ami fontos a Cisa záraknál, hogy a kulcsokat szépen és óvatosan kell forgatni, nem szabad őket dobálni, leejteni, mert letörhet a kulcsfog és már nem fogja működtetni a zárat. Ha finoman vannak használva, hosszú távon lehet a zárat üzembiztosan használni.

Fixlamellás Cisa zárszerkezetek

Ezek a zárak a nem kódolható verziók. Fix lamellákkal rendelkeznek, így zárcserekor csakis komplett szerkezet-csere jöhet szóba. Ennek a munkafolyamatnak drágább a költsége, mint a kódolásnak, ám maga a szerkezet strapabíróbb, hiszen egyszerűbb. Tudják, minél bonyolultabb valami, annál nagyobb az esély a meghibásodásra. Ráadásul ehhez a szerkezethez alapból 5 db kulcs jár, így nem kell attól tartani, hogy esetleg rossz lesz a kulcsmásolat és amiatt kell gyakrabban cserélni a Cisa zárat! Ez a zár is jelen van szervizautóinkban. Hívjon minket, megyünk, és akár aznap elvégezzük a zárcserét!