Olasz Cisa zárszerkezetek újraprogramozása kulcsvesztés esetén

Ez egy nagyon jó találmány az olasz gyártó részéről, hiszen a nem kell százezreket költeni, sem hosszú időt eltölteni az ajtózár kiszerelésével kapcsolatban, mint a többi fixlamellás zárak esetében. A konkurens olasz zárgyártók fixlamellás termékei abban különböznek a Cisatól, hogy inkább a terméküket egy egyszerűbb, nem kódolható, csak zárcseréjével változtatható típusra gyártották. Ez sem rossz megoldás, de ha rendszeres kulcsvesztés történik, netán lopás, akkor a több százezer forintos zárak cseréje eléggé megakasztja a család büdzséjét. Ilyen fixlamellás típusúak pl. a Viro, Sab, CR, Securemme, illetve a Mottura is. Egyetlen egy gyártó van, aki még hasonló módszerrel árulja a termékeit, az pedig a neves, szintén olasz Dierre zárgyártó.

Hogyan is történik a kódolás?

Először is le kell szögezni, hogy csak azoknál a záraknál lehet ezt végrehajtani, amelyek rendelkeznek az úgynevezett kódoló csavarral, ami az ajtózár élében található csavar. Szakemberünk a helyszínen egy új, gyárilag becsomagolt, szegecsekkel lezárt, bontatlan egységcsomagot visz a helyszínre és az ebben lévő kulcsokat programozzuk át a régi helyére. A programozási idő nem hosszú és nem is egy bonyolult mutatvány, de mégsem javasolt házilag nekiállni, mert ha nem sikerül és elkódolódik, akkor teljes zárszerkezetet kell cserélni!

Mennyibe kerül? – beszéljünk az árakról is

Általában a fele, mint a teljes zárszerkezet cserének, úgyhogy már jók vagyunk. Fogjuk fel spórolásként, hogy ilyen bejárati ajtójuk van, ami rendelkezik kódolható funkcióval. Budapest területén azok az ügyfelek, akiknek ilyen kódolható Cisa zárszerkezete van és minket bíznak meg ennek a programozásával, átkódolásával, a teljes költség 58.000 forinttól már elérhető. Ez a költség tartalmazza a kiszállást, az anyagköltséget, illetve a mi egy órán belüli munkaidőnket.

Mi minden esetben 5 kulcsos egységcsomagot/kulcsgarnitúrát adunk át a megrendelőnek a kódolás alkalmával. Ez azért is jó, mert sok esetben nagyobb a család, több kulcsra van igény és ezek a kulcsok elég drágák a másolást nézve. Valahol már a gyári Cisa kulcsokat tízezer forint körül készítik.

A YouTube videókat megnézve sokan gondolhatják, ezt simán megcsinálom házilag én is, ez nem egy bonyolult feladat. Csak felmerülhet a kérdés, mi van ha nem sikerül, mi van ha elakad, netán elrontja a meglévő ajtózárat is? Nem szabad kockáztatni, a szakember nem csak átprogramozza a zárat ilyenkor új kulcsokra, hanem ebbe az árba az is tartozik szükség esetén, ha igazítani kell a záródási pontokon, esetleg meghúzni a kilincset. Mi csakis úgy hagyjuk ott a zárat, hogy mindent átnézünk, hogy az ajtó kiválóan működjön a kulcs-csere után.

Ezek a Cisa kulcsok védett profilok vagy szabadon másolhatók?

A fekete műanyag fejjel ellátott, négyfordulatos tollas kulcsos Cisa zárakhoz tartozó bástyás kulcsok nem másolásvédettek, ami azt jelenti, hogy utángyártott kulcsokról is elérhető már másolat az összes Magyarországon fellelhető kulcsmásoló cégek már készítenek ilyen kulcsokat. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy ha lehet, olyan szaküzletet keressen, ahol a kulcsok másolása a fő profil. Az ilyen helyeken mind a szakemberek, mind a géppark kiváló, a jó kulcsmásolások reményében csakis gyári nyerskulcsból dolgoznak. Nem mondhatjuk azt, hogy utángyártott kulcsból nem lehet jó kulcsot készíteni, de a tapasztalat mégis azt bizonyítja, hogy a legtöbb olyan ajtónyitás abból a hibából ered, hogy nem gyári kulcsra történt a másolás, hanem utángyártott Silca, JMA vagy Erebbi kulcsokra.

Az meg beleszorult a zárba és emiatt nem nyílik az ajtó. Ilyenkor először is ki kell nyitni az ajtót, azután feltárni a hibát, esetleg komplett zárat cserélni. Érdemes odafigyelni, hogy hol másolhatunk kulcsot, mert egy ilyen rossz legyártott kulcs szétakaszthatja a zárat, ami viszont a teljes hárompontos egység cseréjéhez vezet. Ennek a költsége már a száztízezer forintos kategóriát súrolja, úgyhogy nem mindegy, hol is készülnek valójában a plusz kulcsok!